RSS

יום שישי, 11 ביוני 2010

פרויקט חלה





המטרה היתה קבלת מתכון אמיתי - כזה שאני יודעת בדיוק כמה להכניס מכל דבר. המתכון הזה של חלת הבטטה נוצר משילוב של לחם בטטה אהוב וחלה מתוקה לשבת של סמדר זורע ברמק שאני מאד אוהבת.
ובנוסף רציתי לעמוד על ההבדל בין חלה עם לחלה בלי ביצה.
אז הכנתי פעמיים את אותה גברת בשינוי אדרת. באחת יש ביצה ובשניה יש כמות כפולה של בטטה וחמאה. האחת יצאה רכה יותר והשניה בעלת צבע עמוק יותר ויותר לכיוון לחם מאשר חלה. שתיהן היו טעימות, יפות ושחומות. אני ואחותי אהבנו יותר את האחת ואילו אימי העדיפה את השניה. בכל מקרה אין בכלל ספק שלקבלת המרקם הרך והמנחם של החלה המסורתית יש להוסיף ביצה.
הניסוי נערך שכבוד התינוק בילה אצל מטפלתו המסורה, ואימו המסורה היתה עסוקה בדברים החשובים באמת!


אז נתחיל:


חלת בטטה מתוקה
מצרכים:
2.5 כוסות קמח (350 גרם)




0.5 כוס סוכר (100 גרם)
1 בטטה קטנה קלופה (בערך 100 גרם עם קליפה)
1 ביצה
2 כפיות שמרים יבשים (10 גרם)
1 כפית שטוחה מלח
10 גרם חמאה (או כף שמן)
0.5 כוס מים (100 מ"ל)




הכנה:
1.  עוטפים את הבטטה בנילון נצמד ומכניסים לשלוש דקות למיקרו, לריכוך מלא של הבטטה.
2.  נותנים לבטטה מעט להתקרר, בצלחת גדולה מועכים עם מזלג את הבטטה וקובית החמאה.
3.  בקערת המיקסר מוסיפים את כל החומרים ולשים (וו בצורת ביסלי גריל) במשך כחמש דקות לקבלת בצק מוצק (לא נוזלי), רך ואלסטי.
4.  מכניסים את הקערה לשקית סופר (לסגור היטב!) ומתפיחים עד להכפלת הנפח לפחות. כשעה וחצי עד שעתיים
     *   ניתן להכין גם יום מראש ולהכניס ישירות להתפחה במקרר
5.  בתום ההתפחה מוציאים את הבצק, לשים מעט להוצאת האוויר ומחלקים ל-4 חלקים, יוצרים מכל חתיכת בצק נחש עבה. קולעים לחלה קטנה (אל דאגה החלה תשלש את נפחה). מכסים במגבת ומתפיחים שנית כחצי שעה עד שעה.
     * בימים חמים יש להרטיב את המגבת קמעה, על מנת שלא יווצר קרום קשה על הבצק שיפריע לתפיחה.
     * שלב זה חשוב למניעת "התפוצצויות", כך שהחלה תתפח בתנור ותתקבת דוגמאת שזירה מושלמת ללא קרעים.
6.  מריחה בביצה טרופה, ניתן לפזר שומשום/ פרג/ שקדים פרוסים, בשלב זה.
     *  לידע כללי – מה שנותן את הצבע העמוק הוא החלמון. אי לכך אם יש שאריות חלמונים בבית ניתן לדלל במים או חלב לקבלת האפקט הרצוי.
7.  אפייה ב-180 מעלות כחצי שעה (להכניס לתנור חם).

המתכון לחלה בגרסה הפחות מוצלחת לטעמי הוא כמו המתכון הקודם כאשר יש  בו ארבעה שינויים:
1. כאמור אין בו ביצה.
2. כמות החמאה בו כפולה (20 גרם) - פיצוי על החלמון האובד.
3. כמות הבטטה בו כפולה, בטטה בינונית (כמאתיים גרם לפני קילוף).
4. כמות המים עלתה לחצי כוס ושתי כפות (130 מ"ל).

אז הנה ההשואה המלאה בתמונות:
א. שני הכדורים.
     ניתן לראות שהגרסא ללא הביצה כתומה יותר.


ב. שתי הקערות לפני ואחרי התפחה (התפחה של שעה וחצי):


ג. קליעת החלות והתפחה של חצי שעה:
* על פי התוצאות הייתי צריכה להתפיח עוד ...



ד. פרוס:


בתאבון :)


0 תגובות:

הוסף רשומת תגובה